Cerealele integrale

Pentru ca sunt adesea intrebata de pacientii mei de ce sunt atat de importante produsele din cereale in forma integrala, m-am gandit sa scriu un scurt articol pe acest subiect.

Asadar, sa vedem din ce este format un bob de cereala?

Bobul de cereala sau cereala "integrala" este formata din 3 parti:
- 1 strat exterior care este bogat in fibre- tarate;
- 1 strat interior plin de substante nutritive- germenele;
- o parte de amidon centrala- endospermul.


Astfel, ca de cele mai multe ori in timpul procesului de macinare/ prelucrare taratele si germenele sunt eliminate, rezultand astfel tipul de cereale rafinate, albe (cu indice glicemic ridicat).

Ce nutrienti contin cerealele integrale?
- fibre solubile si insolubile;
- vitamine din complexul B si acid folic;
- acizi grasi esentiali (omega3);
- proteine;
- antioxidanti (vitamina E, Seleniu);
- micronutrienti (cupru).
Asadar, cerealele integrale contin cu pana la 75% mai multi nutrienti fata de cerelele rafinate.

De asemenea, numeroase studii arata ca, un consum regulat de produse cerealiere integrale, o dieta sanatoasa si un stil de viata sanatos ajuta in preventia numeroaselor afectiuni, cum ar fi:
- riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, accident vascular sau diabet zaharat tip 2 poate sa fie cu 30% mai scazut in randul celor care au un mod de viata echilibrat si consuma cereale integrale;
- riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer (in special al tubului digestiv) este de asemenea, mai redus in randul celor care consuma diferite cereale integrale.

Atentie insa cand mergem la cumparaturi, trebuie sa cautam pe lista ingredientelor cuvantul intreg/integral inainte de a fi indicat tipul de cereala folosit si de asemenea, trebuie sa se ragaseasca ca prim ingredient.

Tipul de produse multigrain/multicereale nu inseamna acelasi lucru cu cereala integrala, este doar un amestec de mai multe cereale care sunt sau nu sunt in forma lor integrala, asadar evitati-le mai bine.

Fiti buni cu voi si alegeti sanatatea!

Cu drag,
Flavia

Flavia Manole, Nutritionist Dietetician
Programari la Brasov si Fagaras: 0748 822 221

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
Indries Indefina
Buna ziua.Aveti foarte multa dreptate in privinta cerealelor,am incercat sa folosesc si eu cu ani in urma,dar m-au deranjat ptr.ca am probleme cu hemoroizii,cred eu ca partea exterioara a cerealelor,fiind mai aspra,am simtit-o jos ca o zgarietura.Va rog daca se poate sa iau legatura cu dumneavoastra ptr.un regim alimentar specific bolilor pe care le am,eu v-am mai cautat,dar erati plecata din tara.Va multumesc.