Despre bauturile alese pe parcursul zilei

Fiecare dintre noi avem nevoie de un aport de lichide adecvat pe parcursul intregii zile pentru buna functionare a organismului, iar problema apare atunci cand nu facem alegerea corecta a acestora si intervine un dezechilibru in balanta energetica.

Exista o multitudine de bauturi calorice pe care unii dintre noi le consumam frecvent, mai ales atunci cand simtim senzatia de sete si nu ne dam seama de fapt cate calorii aducem in alimentatia de peste zi printr-o simpla sticluta colorata frumos.

Balanta energetica este cheia in obtinerea si pastrarea unei greutati optime si reprezinta echilibrul dintre ingestia zilnica de calorii si activitatea fizica depusa.


Organismul uman contine aproximativ intre 50-75% apa, asadar pentru a putea fi mereu hidratati trebuie sa ne indreptam atentia asupra acestui important aspect, iar eu iti prezint un simplu ghid al necesarului zilnic de lichide si anume:

- o formula usor de aplicat in randul adultilor este de 30-35 ml/kg corp/zi (ATENTIE formula se aplica in cazul unei greutati optime);
-  sau 1 - 1,5 L in randul copiilor.

Iti ofer de asemenea, cateva sfaturi pentru “potolirea” setei si pentru a-ti mentine echilibrul energetic in acelasi timp:

  • Consuma cat mai multa apa- este lipsita de calorii, ajuta la hidratarea organismului, lucru important in performanta fizica si mentala.
    Necesarul zilnic de apa depinde de dimensiunea corpului, nivelul de activitate fizica depusa, astfel incat persoanele active necesita un aport lichidian mai mare (consumati astfel incat urina sa fie aproape incolora si lipsita de miros);
    ! De asemenea necesarul lichidian este crescut in diferite situatii speciale (febra, diaree, stari de voma, etc). 
  • Consuma bauturi bogate in nutrienti, cum este exemplul laptelui degresat - laptele nu este indicat doar celor mai mici, este esential si la adulti.
    Produsele lactate sunt bogate in nutrienti si ajuta la construirea si mentinerea integritatii osoase, dintilor, masei musculare si de asemenea, ar putea ajuta la scaderea riscului de hipertensiune arteriala.

Studiile de specialitate spun ca laptele degresat poate fi o bautura sportiva eficienta.
Proteinele din zer (proteine de calitate inalta) in combinatie cu exercitiile fizice de rezistenta ar putea stimula cresterea masei musculare a organismului.

  • Daca iti e pofta de un fresh, consuma maximum 125-150 ml suc proaspat de fructe pe zi (iar pe acesta dilueaza-l cu apa sau adauga putina gheata).

Chiar daca aceste sucuri sunt 100% naturale si pot sa reprezinte o sursa excelenta de substante nutritive, foarte usor se poate produce excesul.

Recomand consumul intergral al fructelor si legumelor, deoarece acestea tind sa fie mai satisfacatoare, iar in plus sa nu uitam de valoarea nutritiva adusa prin intermediul fibrelor alimentare si a  fitonutrientilor din coaja si pulpa.

  • Fiti cumpatati atunci cand alegeti variante de bauturi mai putin sanatoase ! 
    Bauturile racoritoare, ceaiurile indulcite, bauturile din fructe/ concentrat de fructe, bauturile pentru sportivi sau chiar energizantele sunt incarcate caloric.
    Bauturile cu cafeina de cele mai multe ori sunt incarcate caloric printr-un aport ridicat de zaharuri si grasimi si sa nu uitam si de diversele sortimente de preparate care contin si alcool… care de asemenea, aduc calorii goale.

Pentru o mai buna gestionare in ceea ce priveste alegerea acestora, incerca si tu sa:

  • aloci "putin" timp pentru citirea etichetei si implicit a informatiilor nutritionale;
  • alegi portiile/ variantele cele mai mici, moderatia intotdeauna este cheia;
  • nu asocia alcoolul cu bauturile cafeinizate.

 

Sa fiti sanatosi! :)

Cu drag,
Flavia

Flavia Manole,
Nutritonist Dietetician, MSc
Expert Nutrigenetica

Pentru programari sau alte detalii APASA AICI

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0