6 greseli frecvent intalnite in alimentatia noastra

Intalnesc multi oameni in viata de zi cu zi prin prisma meseriei mele si pe care incerc sa ii ajut cu drag, dar care ma si inspira sa scriu aici, cu speranta ca aceste articole sunt de folos si pentru cei care nu i-am intalnit inca fata in fata :-)
Asadar, mai jos iti prezint care sunt 6 cele mai frecvente greseli alimentare intalnite in randul pacientilor:

  • 1) Nu mai mananc dupa ora 18
    Faptul ca nu mai mancam dupa ora 18 nu ne slabeste, acesta este un mit!
    Ne slabeste deficitul caloric, echilibrul in alimentatia noastra, odihna corespunzatoare, exercitiul fizic...degeaba pana la ora 18 avem un program haotic al meselor, consumam alimente sarace dpdv nutritiv, suntem sedentari, dar asteptam sa fim "fit" si sanatosi;
  • 2) Daca merg la sport seara la 19:00, nu mai mananc nimic cand ajung la 21:00 pentru ca e prea tarziu
    Complet gresit!
    Se va pierde masa musculara in felul acesta, iar noi incercam sa o pastram, ba din contra sa o crestem si sa reducem masa grasa, iar pentru lucrul acesta muschiul are nevoie de resurse sa se refaca.
    Intr-adevar este foarte important ce alegi sa mananci dupa sport (asta in functie de obiectivul dorit), dar NU sa nu mananci :-) mai multe detalii gasesti aici- Nutritia inainte si dupa antrenamentele sportive;
  • 3) Nu mananc paine/ paste/ cartofi pentru ca ingrasa
    Acesta mi se pare de departe un obicei frustrant, adica intr-adevar cand "ungi"ceva pe paine este mult mai bun si usor se poate produce un exces caloric, dar trebuie sa inveti sa te cunosti si sa te poti bucura de acest obicei in limite normale si nicidecum excluzandu-l;
    La fel este si in cazul pastelor/ cartofilor- ce alimente gustoase si puse la colt pentru ca nu stim sa le incadram corect in alimentia noastra in functie de stilul de viata, activitatea fizica depusa, etc- nu ele ne ingrasa, ci excesul- excesul de orice fel;
  • 4) Incerc sa am un orar de masa regulat, dar sar adesea peste gustari
    Gustarile au rolul de a ne tine in frau senzatia de foame suparatoare si de a ne oferi energia necesara pana la masa urmatoare, astfel excluzandu-le/ sarindu-le, putem obtine o supraalimentare la masa care va urma si care se va traduce printr-o digestie ingreunata, lipsa energie, poate chiar si consumul unor alimente nu foarte sanatoase- tocmai din cauza ca ne este prea foame si mancam ce ne "vine la mana";
  • 5) fructele se consuma doar pe stomacul gol/ gustare nu dupa masa pentru ca fermenteaza, baloneaza, etc...
    Nu este adevarat, organismul are bagajul enzimatic necesar sa faca fata digestiei...
    Intr-adevar nu sunt de acord sa inlocuim o masa principala cu consumul doar de fructe, insa pe post de gustare sau desert dupa masa se pot consuma fara probleme, daca va pica bine;
    Pe acelasi principiu este si asocierea carnii cu cartoful- este buna, nu este nici o problema, ba din contra senzatia de satietate este una mult mai buna si de durata, fata de cum am alege sa mancam doar salata si carne (si sa fim seriosi cui ii place sa fie "flamand" dupa putin timp de la masa? si sa stie ca gata, aia a fost portia, restul ne ingrasa).
  • 6) nu mai folosesc zahar deloc de multa vreme, am ales sa folosesc mierea sau alte tipuri de indulcitori
    Foarte bine ca am ales sa facem o schimbare si sa evitam zaharul, ce trebuie sa stii este ca o lingurita de zahar in cafea nu a omorat pe nimeni si daca se poate fara si mai bine, problema este ca si mierea, siropul de agave sau indulcitorul-fructoza sunt tot zaharuri simple si tot nu sunt alegerea ideala. Beneficiile nutritive din compozitia mierii sunt cateva intr-adevar (vitamine, minerale) dar ca sa beneficiem de ele ar trebui consumata in cantitati prea mari si care nu se mai incadreaza in regulile de alimentatie echilibrata, unde consumul zaharurilor rafinate trebuie reduse cat de mult.
    De asemenea, fructoza- care inainte era indicata chiar si pentru consumul persoanelor diabetice si-a demonstrat efectele adverse si anume ca favorizeaza depunerea tesutului gras in zona abdominala, implicit si cu modificari ale tabloului lipic, steatoza hepatica, etc
    Nici utilizarea indulcitorilor artificiali zaharina, ciclamat, aspartam nu sunt o varianta fericita pentru ca studiile in domeniu arata nocivitatea acestora si predispozitia catre diferite afectiuni.
    Daca vrem alternative sanatoase putem alege xilitolul si stevia pentru un dulce non-caloric sau cu foarte putine calorii.
    Cei de la greensugar au multe produse gustoase (indulcite cu stevia-indulcitor natural) care consumate cu moderatie pot satisface pofta de dulce oricui ;-)

    Acestea fiind spuse, fiti buni cu voi si alegeti sanatatea!

Cu drag,
Flavia

Flavia Manole
Nutritionist Dietetician, MSc
Expert Nutrigenetica 
Programari sau alte informatii gasesti AICI

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0