Cand sa apelam la suplimentele orale nutritionale in cancer ?

In cazul pacientilor diagnosticati cu cancer mentinerea unei alimentatii echilibrate, care sa aduca un aport caloric si proteic adecvat reprezinta cele mai importante aspecte, deoarece toate cele mentionate anterior ajuta la un bun mamagement terapeutic, astfel incat schema de tratament sa fie dusa la capat, fara intrerupere si pot sa prelungeasca speranta la viata.

Cu toate acestea, din nefericire, efectele adverse de care tratamnetul oncologic este responsabil nu sunt putine, iar in astfel de cazuri mentinerea unui status nutritional optim devine cu adevarat provocare.

De exemplu, fie ca vorbim despre:

 • scaderea poftei de mancare;
 • oboseala/ slabiciune;
 • de dificultatea sau durerea la inghitire;
 • mucozita sau esofagita;
 • modificarea gustului/ mirosului;
 • xerostomia sau gura uscata- toate acestea favorizeaza si pot sa conduca la o alimentatie deficitara, conducand in final la o stare de malnutritie.

Cand este momentul potrivit sa apelam la suplimentele orale utilizate in scop nutritiv?

 • daca s-a produs o scadere in greutate, neintentionat;
 • daca indicele de masa corporala (IMC) este <20;
 • daca sunt prezente una sau mai multe din efecetele secundare mentionate mai sus;
 • daca alimentatia este compusa din mese reduse cantitativ si aportul de lichide este inadecvat;
 • daca s-a instalat o stare de depresie sau anxietate.

Care sunt mai exact aceste suplimente orale nutritionale si unde le putem gasi?

Aceste suplimente orale nutritionale sunt complete din punct de vedere nutritiv si in functie de caz, alimentatia se poate face exclusiv cu acestea sau se pot preparara diferite mancaruri cu ajutorul acestora (budinci/ checuri/ supe creme, etc).
De exemplu, unul din produsele de acest tip este Nutricomp Drink si au fost  create sa vina in sprijinul pacientului oncologic, cu un aport de proteine adecvat, profil lipidic imbunatatit cu adaos de omega 3 si pot fi folosite ca supliment nutritional 1-3 flacoane/ zi sau utilizat ca sursa unica de nutritie 5-7 flacoane/zi, disponibile in mai multe arome (vanilie/banana/capsuni/ ciocolata).
1 flacon Nutricomp Drink (200 ml) = 300 calorii.
De asemenea, Remune este un alt preparat similar, formulat special pentru suportul nutritional al malnutritiei asociata bolilor oncologice.
Remune este mai mult o emulsie tip smoothie, bogat in acizi grasi omega3, adaos de vitamina D si cu proteine de inalta valoare biologica (zer), disponibil in 2 arome (piersica sau zmeura).
1 flacon = 222 calorii

Achizitionarea acestor tipuri de suplimente nutritionale se poate face atat fizic in unele farmacii cat si in mediul online.

Pentru mai multe produse din gama Nutricomp si/sau Remune puteti accesa AICI

Sa fiti sanatosi!

Flavia Manole
Nutritionist Dietetician, MSc
Expert Nutrigenetica

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0