Cat de recomandat este consumul de mezeluri si carne rosie ?

Intalnesc adesea in randul pacientilor mei (de toate varstele) consumul de mezeluri si chiar de la varste fragede cand li se ofera micutilor la micul dejun si nu numai, crenvusti/ parizer sau salamuri speciale create pentru copii.

Tot in randul celor mici am observat un consum ridicat de mezeluri si in pachetelul de la scoala, DAR ATENTIE !!!

Carnea procesata sau bine cunoscutele mezeluri sunt definite ca fiind "produsele obtinute din carne conservata prin tehnica de sarare, afumare, condimentare sau la care li s-au adaugat diferiti conservanti chimici (ex. nitrit sodiu)".

Deci, fie ca vorbim de bacon, slanina, sunca, carnaciori, hot dog, crenvusti, etc - toate sunt considerate alimente procesate.

O analiza recenta facuta la nivel global arata ca un consum regulat de mezeluri si derivate procesate ale acestora poate creste riscul de cancer colorectal.
De asemenea, s-a constat ca si un consum ridicat de carne rosie neprocesata (>500g/saptamana), cum ar fi carnea de porc, vita, miel poate creste riscul de cancer colorectal, iar pe langa acest lucru se pare ca favorizeaza si aparitia afectiunilor cardiovasculare.

Cat de des putem consuma astfel de preparate?
Datorita riscurilor pe care acestea le au asupra starii de sanatate, cercetatorii ne sfatuiesc sa le limitam consumul la minimum si sa le servim doar la ocazii speciale.
Riscul pentru afectiunile mentionate mai sus continua sa creasca sau este direct proportional cu consumul de carne procesata.
De exemplu, tot studiile arata ca un consum de 100 g/zi carne procesata poate creste riscul de cancer coloroctal pana la 36%, comparativ cu persoanele care nu consuma astfel de produse.

Si totusi clasica intrebare DE CE creste riscul de afectiuni maligne?
Raspunsul si mecanismul nu a fost inca pe deplin inteles sau clarificat, insa cercetatorii au cateva mecanisme posibile despre acest subiect, si anume:

  • nitratii/ nitritii: sunt aditivii care sunt adaugati in astfel de produse pentru a le pastra culoarea si perioada de conservare, prevenind deteriorarea. Studiile in laborator arata ca acestia favorizeaza formarea de compusi carcinogeni.
  • afumarea: carnea afumata contine bine cunoscutele hidrocarburi policiclice aromatice, care se formeaza la temperaturi inalte si sunt considerate si ele carcinogene.
  • gatirea la temperaturi ridicate: de asemenea favorizeaza aparitia hidrocarburilor policiclice, dar si a aminelor heterociclice care pot afecta ADN-ul.
  • fierul hemic: carnea rosie contine fier heminic care poate sa conduca la formarea de radicali liberi, sa provoace leziuni la nivel de ADN si un stres oxidativ mai ridicat; tot fierul hem favorizeaza formarea compusilor N-nitrozo la nivel intestinal cu potential carcinogen 
    De asemenea, compusii N-nitrozo se formeaza in prezenta nitritilor si se pot forma si in stomac, fapt pentru care consumul frecvent de carne rosie si carne procesata (mezeluri) sunt considerate factori risc in cancerul gastric.

Dar ce ne facem cu produsele care nu au pe lista de ingrediente bine cunoscutii nitriti sau alti aditivi, ci doar condimente?
Aceste produse sunt relativ noi, dar totusi pentru a le creste termenul de valabilitate li se aplica celalalte procese: de afumare, sarare, condimentare- care le includ tot pe lista alimentelor cu carne procesata.

  • Ce alte alternative mai sanatoase avem pentru aceste mezeluri?
  • carne de pui sau peste;
  • produse vegetariene care imita astfel de preparate (dar atentie la ingrediente, pentru ca exista si produse care nu sunt tocmai prietenoase cu sanatatea);
  • hummusul (si tot felul de preparate care au la baza nautul/fasolea/lintea);
  • ouale;
  • branza cottage.
    De asemea, pentru o mai buna diversitate si un plus de aroma in alimentatie, apelati la diferitele ierburi aromatice (fulgi de chili, usturoi, seminte de fenicul).

Daca ti-a placut acest articol, te invit sa citesti o reteta sanatoasa care cu siguranta te va ajuta sa reduci consumul de carne procesata Sunca de pui facuta in casa.

Cu drag,
Flavia

Flavia Manole
Nutritionist Dietetician,MSc
Expert Nutritgenetica
Pentru programari sau alte detalii CLICK AICI

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0