Ce alegem- proaspat, in conserva sau congelat?

Dupa cum stim intr-un plan de nutritie echilibrat ar trebui sa existe zilnic cel putin 5 portii de fructe si legume, iar din practica mea la cabinet pot sa spun ca rareori sunt respectate aceste recomandari in dieta zilnica a pacientilor!

De asemenea, se intampla sa intalnesc o reticenta in ceea ce priveste consumul fructelor si al legumelor congelate sau conservate din partea acestora, crezand ca poate nu sunt cele mai sanatoase, si de aceea mai jos o sa va prezint cateva lucruri utile care vor fi de ajutor in atingerea necesarului zilnic de fructe si legume :

 

  • toate fructele si legumele, indiferent de forma consumata (proasptete/conservate sau congelate), conteaza la necesarul nostru zilnic, iar la ce trebuie sa fim atenti este valoarea nutritionala a acestora, insa pentru a intelege mai bine la ce ma refer iti prezint mai jos cateva exemple:
    - in cazul fructelor sau a legumelor conservate(la conserva) ar trebui sa ne indreptam atentia asupra etichetei care ne ofera cateva informatii importante, ajutandu-ne sa alegem varianta corecta; de exemplu, putem regasi adesea conserve de fructe care sunt ambalate in propriul suc sau in suc de fructe! astfel, fructele conservate in propriul suc vor aduce mai putine calorii si zahar, fata de cele conservate in suc de fructe sau sirop!!!
    La fel trebuie sa procedam si daca dorim sa alegem variantele cu un continut scazut de sodiu, lucru care de obicei este specificat pe ambalajul produsului- citirea etichetelor este foarte importanta.
    Cat despre savoarea conservelor de fructe si legume trebuie sa stii ca acestea se recomanda sa fie consumate imediat ce au fost deschise, pentru a putea beneficia din plin de aroma lor.
  • daca alegem sa vorbim despre fructele uscate, acestea sunt minunate si sanatoase putand sa "tempereze" cu succes pofta de ceva dulce; 
    - ele ne aduc un plus de fibre alimentare in dieta si nu numai, acestea sunt de asemenea surse importante si de vitamina A si C, potasiu si folati.
    Tot ce trebuie sa stim este ca portia recomandata zilnic este una mult mai mica fata de exemplul unui fruct proaspat!
    Cat despre lista ingredientelor, si aici ar trebui sa arunci o privire deoarece, si in cazul fructelor uscate poate fi adaugat zahar extra (fructe confiate) sau de asemenea, mai pot fi conservate cu sulfiti, adesea responsabili de producerea reactiilor alergice.
  • in loc de concluzie trebuie sa stim ca varianta legumelor si a fructelor congelate este una sanatoasa, mai ales ca pe durata anotimpului rece avem parte de o diversitate mai redusa, procesul de congelare favorizand pastrarea nutrientilor, iar daca ne gandim si luam in comparatie varianta fructelor si legumelor din import (majoritatea), la care nu putem sa stim cat sunt de proaspete si nici de cat timp stau pe rafturile supermarketului/ aprozarului, as spune ca metoda congelarii este de departe una mult mai "prietenoasa".

Multa sanatate iti doresc!

Cu drag,
Flavia

Flavia Manole, Nutritionist Dietetician
Programari la Brasov si Fagaras: 0748 822 221

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0