Consumul de lapte si bauturi indulcite in dezvoltarea cariei dentare la cei mici

Laptele este un aliment benefic, necariogen prin prezenta calciului, fosforului si grasimii aflate in compozitia acestuia. 

De asemenea, pe langa acest beneficiu, consumul de lapte prezinta si alte avantaje, iar daca ar fi sa luam prin comparatie produsele pe baza de lapte indulcit ( cum este exemplul orezului sau grisului cu lapte ) fata de un suc sau tot feluri de alte bauturi indulcite, cu siguranta orezul sau grisul cu lapte prezinta un risc mai redus in producerea cariei dentare.

 

Ce mai trebuie sa stim este faptul ca micutilor pana la varsta de 2 ani, nu le este indicat consumul de lapte si derivate lactate degresate, pentru a nu ingreuna in vreun fel procesul de dezvoltare.
Ba mai mult, grasimea din lapte realizeaza o pelicula protectoare in jurul dintilor, fiind impiedicat procesul de eroziune si astfel, avand un efect carioprotector.

Atentie!
Pentru micutii care consuma cu biberonul bauturi indulcite (cel mai frecvent cu miere) si care adorm cu sticluta in gura este frecvent intalnita asa numita carie de biberon, care apare la nivelul dintilor frontali superiori, molari superiori, canini inferiori. 

Daca doresti sa stii ce masuri profilactice se pot lua pentru incetinirea procesului cariogen, alimentatia ocupa un rol important si ar trebui sa tii cont de urmatoarele:

  • limitarea consumului de carbohidrati (rafinati/ simpli);
  • atentie la consumul de zahar sub forma indirecta (bombonele, prajituri, acadele, jeleuri, ciocolata);
  • inlocuirea zaharuruilor cariogene cu zaharuri necariogene (indulcitorii, cum este de exemplu xylitolul, stevia);
  • diversificarea alimentatiei (cand este posibil), cu alimente de consistenta mai dura, (nu pasate sau moi) care ajuta la curatarea suprafetei dentare si la dezvoltarea muschilor masticatori, a maxilarului;
  • atentie la utilizarea siropurilor pediatrice sau altor bauturi indulcite inainte de culcare, iar daca situatia cere consumul acestora, igiena orala dupa ocupa un rol major.

De folos pentru cei mici :)

Cu drag,
Flavia

Flavia Manole, Nutritionist Dietetician
Programari la Brasov si Fagaras: 0748 822 221

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0