Consumul ridicat de zahar te va duce la dentist sau la nutritionist?

Glucidele (sau hidratii de carbon) au un rol deosebit de important in sanatatea umana, sunt un suport major de energie, dar trebuie sa stim ca nu toti hidratii de carbon se comporta la fel in organism.
Cea mai cunoscuta clasificare a acestora din punct de vedere nutritional, ii imparte pe acestia in monozaharide, oligozaharide si polizaharide.
Aceasta clasificare este facuta in functie de numarul de zaharuri simple pe care acestea le contin, astfel incat alimentele care contin molecule de monozaharide si dizaharide vor fi absorbite mai usor si mai repede de catre organism, in schimb un aliment care este format din polizaharide va fi absorbit mult mai lent (cum este de exemplu amidonul).


Astfel, zaharul de masa (sau sucroza este format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza), este printre principalii factori favorizanti in dezvoltarea cariei dentare, dar are o serie de repercursiuni nefaste si pentru sanatatea umana (cresterea in greutate de exemplu). Acesta se gaseste adesea pe eticheta alimentelor; iar de obicei terminatia cuvantului "-oza" ar trebui sa ne indice prezenta zaharului alimentar in compozitia acelui aliment (dextroza, maltoza, zaharoza etc).
Astfel, sunt foarte multe alimente pe care le folosim aproape zilnic si sunt o sursa de zahar ascuns, precum sunt: iaurturile cu fructe, cereale sau cu fibre din comert, sucurile fie ele naturale sau carbogazoase, unele tipuri de cereale mic dejun, ketchup, sosuri pentru salate, produse de cofetarie sau patiserie si lista poate continua.


Asociatia Americana de Cardiologie recomanda limitarea consumului de zahar in randul adultilor la 6 lingurite/ zi, iar in cazul celor mici recomandarea va fi si mai scazuta, undeva la maximum 3 lingurite de zahar/ zi pentru un copil de 3-6 ani.
Acestea fiind spuse, incercati sa introduceti in alimentatia copilului surse de zahar sanatoase, precum sunt fructele proaspete (chiar si cele uscate, doar ca acestea trebuiesc consumate in cantitati mult mai scazute*, avand si un risc cariogen mai crescut vs. fructele proaspete) sau compoturile de fructe, dar atentie cele in suc propriu, fara zahar adaugat.
De asemenea, incercati atunci cand pregatiti o prajitura acasa, sa reduceti continutul de zahar si sa adaugati in locul acestuia scortisoara, nucsoara, ghimbir sau alte extracte, cum este de exemplu cel de vanilie sau portocala, chiar ajuta!

Sfaturi pentru un zambet frumos :)

Cu drag,
Flavia

Flavia Manole, Nutritionist-Dietetician
Programari Brasov si Fagaras: 0748 822 221

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0