Deficitul de fier

Fierul este un element esential pentru sanatatea organismului uman, acesta face parte din structura hemoglobinei si are rolul de a transporta oxigenul in tot corpul.

In cazul in care organismul nu poate absorbi cantitatea necesara de fier, se va instala deficitul de fier. Problema este ca simptomele vor aparea doar atunci cand se instaleaza anemia si depozitele de fier sunt cu mult scazute fata de normal, iar globulele rosii nu mai pot transporta intr-un mod eficient oxigenul la celule.

 

Simptome

  • glosita (inflamatia limbii);
  • oboseala;
  • culoare palida;
  • astenie (slabiciune);
  • ameteala;
  • cefalee (durere de cap);
  • ungii casante;
  • par friabil.

Surse de fier:
Alimente de origine animala: carne de vita macra, curcan, pui, carne de porc macra, peste.
Organismul absoarbe de 2-3 ori mai mult fier din sursele alimentare de origine animala fata de cele de origine vegetala.

Alimente de origine vegetala: fasole, linte, soia, legume cu frunze verzi, cerealele integrale, sfecla rosie, sucul din iarba de grau.
Chiar daca absorbtia fierului din sursele alimentare vegetale este mai scazuta, o putem spori prin adaugarea alimentelor bogate in vitamina C, adica putem face o salata cu spanac si sa adaugam putina lamaie deasupra sau putem adauga cateva fructe de padure peste cerealele integrale mic dejun.
* Sucurile verzi din alimente cu continut ridicat de clorofila ajuta foarte bine la corectarea deficitului de fier.

Persoanele care sunt la risc de a dezvolta deficit de fier:

  •  femeile insarcinatem(datorita cresterii volumului sangvin);
  • femeile care alapteaza;
  • copiii (in primele 6 luni de viata rezervele de fier sunt suficiente pentru cei mici, dupa aceasta varsta necesarul va creste);
  • fetele adolescente (din cauza alimentatiei restrictive sau dezechilibrate, la care se mai adauga si procesul de crestere si dezvoltare caracteristic varstei);
  • femeile cu menstruatii abundente.

Cum poti sa previi deficitul de fier?
Printr-o alimentatie echilibrata si diversificata, in care sa incluzi zilnic aceste surse alimentare de fier.


* Atentie! Nu asocia la aceeasi masa cu alimentele bogate in fier urmatoarele:
- ceaiul, cafeaua, ciocolata (contin polifenoli- cu efect inhibitor asupra absorbtiei fierului);
- lactatele (cazeina si unele forme de calciu inhiba si ele absorbtia fierului).

Sa ai sanatate!

Cu drag,
Flavia

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
Ioana Morar
Multumim ca esti in viata noastra!
Te pupam cu mult drag,
Ioana si Victor:)