Despre consumul de alcool

Vestea buna este ca atata timp cat alcoolul este consumat in limitele admise, nu prezinta nici un fel de risc asupra starii noastre de sanatate.

Cantitatea zilnica recomandata este de 2-3 unitati de alcool/zi la femei, iar in cazul barbatilor 3-4 unitati alcool/zi

*1 unitate de alcool pur este egala cu 10 ml sau cu 8 g

  • Iar ca sa te lamuresti despre ce este mai exact vorba, iti prezint urmatorul exemplu:
  • o bere mai tare (strong beer) de 6% alcool, are 6 unitati la litru.
    Daca tu consumi o jumatate de litru, respectiv 500 ml, atunci atingi cele 3 unitati recomandate mai sus.
    La fel se calculeaza si in cazul vinului, care sa spunem ca are 14% alcool, respectiv 14 unitati pe litru; atata timp cat se consuma un sfert de litru (=250 ml sau 2 paharele mai mici) se ating 3 unitati si jumatate de alcool (deci pentru femei 1 pahar de vin este suficient, iar pentru barbati 2 pahare maximum).

Problema apare insa atunci cand depasim aceste recomandari si ne supunem unor grave probleme de sanatate.

De exemplu, un aport crescut de alcool creste riscul de pana la 3 ori si chiar mai mult de a dezvolta cancer oral, respectiv riscul de a suferi un accident vascular cerebral.
Studiile au aratat ca, femeile care consuma regulat 2 pahare mari de vin 13% (=6,5 unitati alcool) sau mai mult pe zi, sunt de 2 ori mai susceptibile de a avea tensiune arteriala crescuta si prezinta cu 50% mai multe sanse de a dezvolta cancer de san
De asemenea, cercetatorii spun ca au gasit o corelatie intre consumul a 3 bauturi alcoolice/ zi (sau mai multe) si incidenta cancerului de ficat.

Daca alegem sa vorbim despre densitatea calorica a alcoolului, trebuie sa stii ca 1 g de alcool pur aduce 7 kcal, iar 1 unitate de alcool=8 g si uite asa ne aduce fix 56 de kcal.
Atentie !!!
asta in varianta simpla, iar daca punem in calcul tot felul de sortimente imbogatite cu zahar, suc de fructe, cocktail-uri, ș.a. beneficiem de calorii in plus.

Asadar, daca urmaresti o scadere in greutate sau iti doresti sa ai un stil de viata alimentar corect si echilibrat, tine cont de recomandarile prezentate mai sus si nu uita ca moderatia este cheia!

Cu drag,
Flavia

Flavia Manole, Nutritionist Dietetician
Programari la Brasov si Fagaras: 0748 822 221 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0