DIVERSIFICAREA si Recomandari nutritionale generale pentru primul an de viata

Alimentatia echilibrata are un impact direct asupra sanatatii si dezvoltarii celor mai micuti, iar tocmai de aceea, o alimentatie cat mai corecta inca din primele luni de viata, este considerata ca fiind o prima masura de preventie a diverselor afectiuni, mai tarziu in viata.

O data cu inceperea diversificarii hranei bebelusului, trebuie acordata mare atentie urmatoarelor aspecte:

  • in primul rand ar trebui sa se stie ca nu prea mai sunt la "moda" tabelele clasice de diversificare (asta pentru ca le tot vad adesea), deoarece fiecare copilas este diferit, fapt pentru care si momentul inceperii alimentatiei complementare trebuie adaptat in functie de fiecare caz (nu ezitati sa cereti sfatul specialistului la nevoie);
  • alimentele nou introduse in dieta micutului, trebuie sa fie alimente sanatoase, care sa poata oferi nutrientii esentiali procesului de dezvoltare al acestuia;
  • in primele 4-6 luni, sugarului ii este suficient laptele matern/ formula (adica nu are nevoie de aport lichidian extra (apa sau ceai), doar in situatiile speciale, care cer acest lucru-(zile caniculare, febra, diaree, etc);
  • in procesul de diversificare a alimentatiei nu au ce cauta sarea, zaharul sau tot felul de condimente (copilul trebuie sa se obisnuiasca cu gustul natural al alimentului);
    - in schimb se pot folosi ierburi aromatice (patrunjel, oregano, busuioc, etc), scortisoara, nucsoara, pudra de roscove;
  • pentru a putea detine controlul asupra tolerabilitatii organismului celui mic la alimentele noi introduse, se recomanda introducerea pe rand a cate unui singur aliment, pentru a depista in caz de nevoie, o posibila intoleranta/ alergie alimentara (regula de 2-3 zile);
  • se va incepe cu legumele, administrate ulterior impreuna cu sursele de fier (carne, ou, peste);
  • nu sunt recomandate sucurile de fructe, ci piureuri de fructe simple sau in amestec;
  • sunt recomandate cerealele lipsite de gluten (orez, mei, hrisca, quiona,etc) sa fie introduse in alimentatia celor mici, inaintea celor glutenice (grau, orz, secara);
  • cerealele glutenice sunt recomandate  sa fie introduse cel mai devreme dupa luna a 6-a;
  • noile recomandari nutritionale in ceea ce priveste introducerea alimentelor cu potential alergen (de exemplu arahidele,oul,pestele,etc), ne incurajeaza sa le includem in alimentatia celor mici mai devreme (din primul an de viata-dupa 6 luni, iar faptul ca temporizam introducerea acestora nu va ajuta la reducerea unor posibile alergii/intolerante alimentare).
     !!! Exceptie fac sugarii cu risc familial de alergii alimentare sau alte alergii deja diagnosticate;
  • desigur, alimentele aditivate, procesate, bauturi carbogazoase, bauturi indulcite, mezeluri, pateuri, conserve de legume, etc sunt interzise in dieta de diversificare a micutilor.

Sa aveti parte de puiuti voiosi si sanatosi! :)

Daca ti-a placut acest articol te invit sa citesti si Idei Mic dejun/ Gustare pentru cei mici

Cu drag,
Flavia 

Flavia Manole, Nutritionist-Dietetician
Programari BRASOV si FAGARAS: 0748 822 221

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0