Eco, Bio sau Organic?

Promovarea alimentatiei sanatoase a prins teren in ultima vreme, iar pentru mine este un lucru mai mult decat imbucurator.
Insa, cum orice urcus vine si cu un coboras, acest curent al alimentatiei sanatoase este insotit si de multe informatii mai mult sau mai putin adevarate sau mai bine zis "ajutatoare" pentru cei care isi doresc sa urmeze regulile unui stil de viata sanatos (vezi aici cateva dintre ele), iar printre acestea regasim si produsele BIO.

Fie ca alegem sa le spunem alimente eco, bio sau organice vorbim despre aceleasi tipuri de alimente, acestea fiind sinonime intre ele.

Ce inseamna un astfel de aliment si ce beneficii aduce?
Bio inseamna ca acel tip de aliment nu a fost crescut cu hormoni, pesticide, antibiotice, ingrasaminte de sinteza, dar pe langa acestea, cand dorim sa cumparam un astfel de produs trebuie sa mai cautam pe ambalajul acestuia sigla Uniunii Europene (UE) un patrat sau un triunghi de culoare verde, cu o frunzulita din stelute, alaturi de institutia care confirma ca un astfel de produs este bio.

Astfel, daca cele mentionate mai sus nu se regasesc pe eticheta alimentului, s-ar putea sa ramai doar cu niste bani dati in plus pe un astfel de produs, care este cel mai adesea piperat si care nu are nici alte beneficii fata de produsul conventional.

De asemenea, ce trebuie sa mai stii este faptul ca organic, nu inseamna ca este 100% sanatos sau ca iti vei pastra silueta si starea de sanatate!

Adica, daca vei alege sa consumi paine alba, faina alba, cereale rafinate, dulciuri, zahar, chipsuri, bomboane sau alte alimente procesate din categoria celor enumerate anterior, doar pentru ca au sigla UE si sunt certificate ca fiind BIO, asta NU inseamna ca ai si facut alegerea corecta!
Asemenea alimentelor conventionale si acestea sunt lipsite de orice valoare nutritiva! 

Cum este posibil?
Pur si simplu. Painea alba alaturi de orice produs cerealier rafinat nu va avea beneficiile oferite de cerealele integrale (adica sunt saracaciose in fibre, vitamine, minerale), de asemenea si zaharul sau biscuitii BIO au aceeasi incarcatura calorica mare, lipsita de orice fel de nutrient esential organismului si iti va favoriza cresterea in greutate.

Astfel, daca doresti sa dai un ban in plus pe alimentele organice, ai grija asupra caror alimente iti indrepti atentia si nu te lasa dus/-a in eroare! Alimentele procesate sunt tot dezechilibrate din punct de vedere nutritonal indiferent daca sunt BIO/ ECO/ ORGANIC

Cu drag,
Flavia

Flavia Manole, Nutritionist-Dietetician
Programari la Brasov si Fagaras: 0748 822 221

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0