IDEI - MIC DEJUN SAU GUSTARE PENTRU CEI MICI

Daca se intampla adesea noi ca adulti, sa ne simtim lipsiti de inspiratie cu "ce am putea sa mai mancam", atunci cu siguranta variantele de hrana pentru cei mici "complica" si mai tare situatia, insa eu personal incerc sa imi usurez aceasta munca adaptand cat mai tare posibil alimentatia celui mic la regulile generale ale unui stil de viata sanatos si gasind ori de cate ori este posibil variante de mancare sanatoasa similare cu ale noastre (dupa cum puteti observa mai jos).

Spre exemplu micul dejun sau gustarea celor mici se compun adesea din fructe, lactate (iaurt/ branzica) si cereale (in combinatii/ proportii diferite-nu exista reguli general valabile ! ), insa ce tip de cereale alegem?


Cele pe care ar trebui sa le alegem si noi ca adulti, simple, integrale cat mai putin procesate (fara zahar adaugat, etc).
De exemplu, in cazul de fata sunt folosite 2 variante BIO ( vezi foto ) - una este Milupa Bio 7 Cereale (de la 6 luni), iar cealalta este Topfer cereale bio ovaz integral (de la 6 luni) si ambele se prepara cu lapte (matern/ formula dupa caz) pe care le folosesc/ alternez dupa cum imi vin idei :)

Imi place foarte mult dimineata sa consum fulgii de ovaz cu lapte (sub forma de budinca de ovaz-vezi reteta aici), astfel am adaptat si piciului o reteta pentru micul dejun potrivita varstei lui, iar mai jos aveti reteta.

  • Cereale cu lapte si fructe (de la 6 luni)
    Ingrediente:
    -cereale (aici le-am folosit pe cele de la Milupa);
    -lapte;
    -1/2 banana mica pasata cu furculita;
    -putina pudra de roscove (carob);
    -putina zmeura* pentru decor (zmeura se recomanda sa fie introdusa putin mai tarziu in alimentatia celui mic (nu de la 6 luni), insa se poate opta pentru alt tip de fruct (mar/para/mango/nectarina/gutui).
  • Mod de preparare:
    Se amesteca cerealele si laptele -conform instructiunilor indicate pe cutie (cantitati destul de marisoare zic eu, dar le-am adaptat conform micutului), se adauga banana pasata, pudra de roscove si se aseaza zmeura* (sau fructul ales pentru decor)- vezi foto-
  • Variante de gustare pentru cei mici pot sa fie:
    - piureurile de fructe simple sau mixate cu iaurt;
    - iaurtul simplu;
    - iaurt+fructe+seminte macinate fin (am folosit in si chia).
  • Spre exemplu tot cu ajutorul bananei si a zmeurei am compus o gustare sanatoasa in care am mixat putin iaurt, banana (pasata), zmeura* (pe care doar am maruntit-o, avem deja dintisori :D) si cateva seminte macinate de chia/ in .
    * si aceasta gustare se poate incerca de la 6 luni, atentie la textura alimentelor sa fie corect adaptata pentru cel mic!

De folos pentru cei mici :)
Daca ti-a placut acest articol, te invit sa citesti si 5 idei de gustari incepand de la 6 luni 

Cu drag, 
Flavia

Flavia Manole, Nutritionist Dietetician
Programari la Brasov si Fagaras: 0748 822 221

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Madalina
Cerealele Topfer contin gluten, este in regula sa-i dam bebelusului? Într-adevăr difera putin cutia dar pe prospect avem asa:
"Amidonul din cereale este descompus printr-un proces termic delicat, in conditii de umiditate, putand fi usor asimilat. Asfel substantele vitale ale ovazului sunt asimilate mai usor de catre organism, asigurand o digestie usoara. Nu contin lapte, zahar adaugat, fara adaos de arome artificiale, coloranti si conservanti. Contin gluten."
Mihaela
Dar quintus, cuscus... se poate da la un bebeluș?