Probabil cei mai multi dintre voi sunteti deja familiarizati cu acest aspect si ati vazut acele diagrame ale Indicelui de masa corporala (IMC) care te poate clasifica in functie de greutate, varsta, inaltime si sex in diferitele categorii cum ar fi: subpondere, normopondere, suprapondere si obezitate.
Insa, aceste diagrame sau calcularea IMC-ului, nu pot indica in totalitate compozitia corporala, respectiv procentul de masa slaba si/sau masa grasa.
De exemplu, in cazul unei persoane atletice/ sportiv de performanta, care prezinta un procent crescut de masa musculara (muschii cantarind mai mult in comparatie cu depozitele de grasime), un simplu calcul al IMC-ului il poate in incadra la suprapondere, ceea ce este incorect.
Asadar, daca alegem sa vorbim despre procentul de masa grasa, trebuie sa stiti ca aceasta este compusa din doua parti:
1) grasime esentiala si 2) grasime de stocare.
- 1) Grasimea esentiala este prezenta intr-o cantitate scazuta si este stocata la nivelul organelor (inima, plamani, ficat, splina, rinichi si intestine), precum si la nivel de tesut muscular, in tesuturile sistemului nervos central si in maduva osoasa.
Aceasta grasime poarta denumirea de “esentiala”, deoarece organismul in lipsa ei, nu ar putea sa faca fata proceselor normale, fiziologice, cum ar fi de exemplu reglarea temperaturii sau absorbtia nutrientilor si producerea de energie. - 2) Grasimea de stocare o regasim la nivelul organelor interne (numita si grasime viscerala sau grasime abdominala) si in suprafata (grasime subcutanata).
Excesul de grasime viscerala este asociat cu probleme grave de sanatate, tocmai din aceasta cauza fiind indicat ca, procentul de tesut adipos din organism sa fie mentinut in limite normale.
Un procent adecvat de grasime corporala ar trebui sa fie situat in jur de 15-20% pentru barbati si 20-25% pentru femei, dar aceste valori pot varia in functie de varsta.
Ce inseamna procentul de masa slaba? Pur si simplu tot ce nu este grasime, astfel incat aceasta componenta include masa osoasa, organe, muschi, ligamente, tendoane si fluide.
De ce este importanta analiza corporala?
Pentru a stii cu exactitate unde te incadrezi si pentru a putea lua masuri in timp util.
Nu trebuie sa fii supraponderal sau obez pentru a te ingrijora de starea ta de sanatate, chiar si o persoana slaba sau normoponderala poate fi supusa unor riscuri majore de sanatate, atata timp cat nu are un stil de viata sanatos si urmeaza obiceiuri alimentare nesanatoase sau diete dezechilibrate.
* Iar daca iti doresti o scadere in greutate, urmareste in primul rand scaderea procentului de masa grasa, nu cel de masa musculara (care are loc atunci cand urmam un regim alimentar neadecvat, iar exercitiul fizic lipseste cu desavarsire).
Sanatate multa iti doresc!
Cu drag,
Flavia
Flavia Manole, Nutritionist Dietetician
Programari la Brasov si Fagaras: 0748 822 221
Lasa un comentariu