Intoleranta la gluten sau Boala Celiaca (Celiachia)

La cerinta cititorilor si cititoarelor mele abordez si acest subiect, si anume Boala Celiaca

Ce este de fapt aceasta afectiune?
Este o boala complexa, autoimuna care determina o sensibilizare PERMANENTA la GLUTEN.
Boala celiaca este cea mai frecventa intoleranta alimentara, cateodata destul de tarziu diagnosticata, tocmai din cauza ca, unele persoane pot sa nu prezinte nici un fel de simptom caracteristic (cum sunt manifestarile gastrointestinale de exemplu). Aceasta afectiune afecteaza atat copiii, dar si persoanele adulte, putand debuta oricand, la orice varsta.

Asadar, eliminarea glutenului din alimentatie este singura solutie pentru remisiunea si vindecarea bolii.

Glutenul este proteina de origine vegetala regasita in cereale precum grau, orz, ovaz, secara si hibrizii acestora.

Ce se poate face in acest caz?
Dietoterapie !

Eliminarea din dieta a cerealelor responsabile de acest proces inflamatoriu (toata viata!) si inlocuirea acestora cu produse cerealiere non-glutenice (orez, porumb sau cartofi/cartofi dulci-batate) sau pseudocereale (quinoa, amaranth, mei, hrisca, tapioca, naut).
De asemenea, o atentie sporita trebuie alocata servirii meselor la restaurant (unde v-as recomanda mai bine sa le evitati si sa gatiti voi acasa), deoarece poate avea loc o contaminare incrucisata (este nevoie ca ustensilele de gatit-taiat sa fie destinate strict alimentatiei fara gluten).
Trebuie sa alocati timp citirii etichetelor, sunt multe alimente care pot sa fie contaminate cu gluten, cum ar fi de exemplu patiseria, conservele, mezelurile, diferite suplimente, medicamente, hidrolizate/ texturate proteice, carnati vegetali, sosuri (de exemplu mustarul), biscuitii, chipsuri, sticks, etc.

Alegeti alimentele si produsele alimentare fara gluten/ gluten free si incercati sa aveti un stil de viata sanatos si o alimentatie cat mai echilibrata !

Despre manifestarile clinice in Boala Celiaca o sa revin intr-un alt articol.

Sa va fie cu folos!

Cu drag,
Flavia

Flavia Manole
Nutritionist Dietetician, MSc
Expert Nutrigenetica
Pentru programari sau alte detalii APASA AICI

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0