Necesarul de hidrati de carbon la sportivi

Cand vine vorba despre nutritia sportivului, trebuie sa stim cat este de important acest aspect, mai ales atunci cand nu vorbim despre un sportiv recreational, ci despre un sportiv de performanta.

Cat despre multitudinea de sfaturi prezente pe internet, nu mai incape vorba.... Dar, tocmai de aceea am ales sa vorbesc putin despre acest subiect si sa ofer cate informatii valoroase.

De ce sunt atat de importanti hidratii de carbon?
Daca alegem sa vorbim despre antrenamentele de intensitate medie, prelungite sau antrenamente de intensitate crescuta, trebuie sa stim ca hidratii de carbon reprezinta sursa cea mai importanta de energie, acestia fiind depozitati in organism sub forma de glicogen (muscular si hepatic), dar aceasta capacitate de stocare dupa cum bine stim are o limita.
Astfel, cand aceste depozite nu sunt adecvate in functie de intensitatea antrenamentelor si refacerea depozitului de glicogen nu are loc, se va resimti oboseala, iar performanta sportiva va fi una scazuta si de asemenea, va avea loc o scadere a sistemului imunitar (nu ti s-a intamplat sa mergi la sala si la 2-3 zile dupa ce ai inceput antrenamentele sa racesti?).

Din aceste motive, sportivii vor trebui sa isi centreze atentia si asupra acestui fapt, adica atingerea necesarului de carbohidrati in functie de efortul depus. Pentru a va forma o idee, o sa va prezint mai jos cateva exemple:

-pentru activitati de intensitate scazuta, necesarul se va calcula in jur de 3-5 g/kg corp;
-pentru activitati de intensitate medie (aproximativ 1 ora/zi), necesarul va fi intre 5-7 g/kg corp;
-pentru activitati intense (1-3 ore/zi), recomandarile sunt de 6-10 g/kg corp;
-pentru activitati foarte intense (mai mult de 4-5 ore/zi), necesarul va fi cuprins intre 8-12 g/kg corp.

Asadar, chiar daca urmariti o scadere in greutate, nu este recomandat in cazul in care va antrenati aproape zilnic, sa renuntati la hidratii de carbon...ei ocupa un loc de cinste in buna desfasurare a antrenamentelor.

Spor in toate sa aveti!

Cu drag,
Flavia

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0