Preventia cariei dentare printr-o nutritie adecvata

Caria dentara este o boala infectioasa orala care duce la demineralizarea smaltului dintilor, urmata de distrugerea progresiva a structurilor dure dentare.
Alimentatia are un efect local asupra integritatii dintelui, care este in functie de tipul, forma si frecventa consumului de alimente si bauturi.
Stilul de viata alimentar, predispozitia genetica si igiena orala sunt factori cu implicare directa in producerea cariilor.

Astfel, un aport ridicat de alimente cariogene in alimentatia zilnica, este factorul determinant in producerea cariilor dentare.

  • Exemple de alimente cariogene sunt:
    Carbohidratii fermentabili -se gasesc in patru din cele sase grupe de alimente:
  •  cereale,
  • fructe,
  • produse lactate si
  • zaharurile adaugate in categoria grasimilor si dulciurilor.
    De exemplu biscuitii, chipsurile, covrigeii, cerealele si painea, toate fructele (proaspete, uscate si conservate), sucurile de fructe pot fi cariogene.
    Fructele cu continut ridicat de apa (de exemplu pepenul) au o cariogenitate mai mica decat altele, cum sunt bananele si fructele uscate.
    Bauturile din fructe, sucurile, ceaiurile si alte bauturi indulcite cu zahar/derivati ai zaharului, prajiturele, bomboane s.a. sunt cariogene.
    Produse lactate indulcite cu fructoza, zaharoza sau alte zaharuri sunt si ele favorabile cariei dentare (iaurturile cu fructe din comert).
  • Alimente care nu contribuie la aparitia cariilor (cariostatice) sunt alimentele bogate in :
  • proteine (oua, peste, carne)
  • cele mai multe dintre legume,
  • grasimi (ulei, unt), nuci, seminte si
  • gumele de mestecat fara zahar.

    Alimentele anticariogene sunt cele care previn formarea placii dentare.
    Exemple: xilitolul; branzeturile (datorita prezentei calciului, fosforului si cazeinei), fructele oleaginoase.

    Sfaturi pentru prevenirea cariei dentare
    Pe langa o igiena orala adecvata, tine cont de urmatoarele:
  • asociaza alimentele cariogene cu alimentele cariostatice (branza, nuci, legume);
  • limiteaza cat mai mult consumul intre mese a alimentelor/bauturilor cu continut de carbohidrati fermentabili.

Cu drag,
Flavia

Flavia Manole, Nutritionist Dietetician
Programari la Brasov si Fagaras: 0748 822 221

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0

Rulada de carne la cuptor

Pentru o varianta mai sanatoasa in ceea ce priveste inlocuirea mezelului din sandwich

Citeste mai departe
Hipertensiunea arteriala

Adoptarea unui stil de viata sanatos este un element esential in prevenirea hipertensiunii arteriale (HTA), iar daca ai fost deja diagnosticat/a trebuie sa stii ca, alimentatia sanatoasa are un rol deosebit de important in gestionarea bolii

Citeste mai departe