Recomandari dietetice in Cancerul Colorectal

Cancerul colorectal este a treia cea mai frecventa afectiune maligna intalnita in randul barbatilor si a doua in randul femeilor la nivel mondial.

Simptomele si complicatiile acestei afectiuni depind foarte tare de localizarea tumorii si de cat de avansata este boala.
In general, printre simptome se regasesc urmatoarele:

  • disconfort abdominal/ dureri abdominale;
  • modificari ale tranzitului intestinal (diaree/ constipatie);
  • consistenta scaunului modificata;
  • prezenta sangelui in scaun (hematochezia sau melena);
  • de asemenea, in functie de localizarea tumorii isi pot face prezenta greata, varsaturile, etc.

Daca alegem sa vorbim despre factorii risc in cancerul colorectal, printre cei mai cunoscuti ar fi:

  • varsta- incidenta acestei afectiuni creste odata cu inaintarea in varsta;
  • antecedente de polipi colorectali- aceste adenoame nu sunt canceroase, dar in timp pot evolua; de aceea polipii sunt cunoscuti ca fiind leziuni precanceroase si necesita investigatii de control;
  • diabetul zaharat de tip II si rezistenta la insulina;
  • supraponderea si obezitatea, in special grasimea abdominala! ;
  • fumatul si consumul crescut de alcool;
  • lipsa activitatii fizice (sedentarismul);
  • istoricul de colita ulcerativa sau boala Crohn;
  • istoric familial- sindroame ereditare cum ar fi de exemplu: polipoza adenomatoasa familiala, sindromul Lynch, etc;
  • aportul crescut de amine heterociclice si hidrocarburi poliaromatice- substante formate atunci cand prajim carnea la gratar, temperaturi inalte si pe o durata lunga timp;
  • alimentatie bogata in carne rosie si carne procesata (mezeluri, afumaturi, etc);
  • nivelul seric scazut de vitamina D si aport scazut de calciu.
  • Care sunt factorii alimentari care ajuta in preventia sau scaderea riscului de recidiva a cancerului colorectal?
    Rolul nutritiei in cancerul colorectal este foarte important, mai ales ca exista tot mai multe studii stiintifice care arata--> tipul de alimentatie vestica (consum crescut de carne grasa, mezeluri, carbohidrati rafinati si alcool) si kilogramele in plus cresc riscul de afectiuni maligne.

    Printre factorii alimentari si stilul de viata care par sa ofere protectie in acest tip de cancer sunt:

  • mentinerea unei greutati optime si includerea activitatii fizice zilnice;
  • alimentatie bazata pe un consum ridicat si cat mai variat/ divers colorat de fructe, legume, leguminoase si cerealiere integrale;
  • consum de lactate degresate;
  • aportul proteic se recomanda sa fie asigurat din carne alba, slaba de curcan/pui, peste si nu in ultimul rand din proteinele vegetale, acestea din urma prezentand numeroase beneficii si in rata de supravietuire a pacientului oncologic;
  • aport de fibre alimentare crescut;
  • limitarea consumului de alcool;
  • corectarea deficitului de Calciu daca exista (se poate apela la suplimentele alimentare cu Calciu daca medicul va recomanda);
  • corectarea deficitului de vitamina D daca exista (dozarea din sange 25-OH-vitamina D);
  • consumul de alimente cu continut crescut in vitamine complex B (cerealiere integrale, legume cu frunze verzi, leguminoasele).

Acestea fiind spuse riscul de cancer colorectal poate fi redus prin adoptarea unui stil de viata sanatos, alimentatie sanatoasa cu un consum ridicat de alimente vegetale, miscare, odihna corespunzatoare si bineinteles sa nu uitati de examenele de rutina/ controalele periodice.

Sa fiti sanatosi!

Flavia Manole,
Nutritionist Dietetician, MSc
Expert Nutrigenetica
Pentru programari APASA AICI

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0