Recomandari dietetice in Cancerul de Pancreas

Cancerul de pancreas ocupa locul al saptelea ca frecventa in Europa, iar media de varsta este cuprinsa intre 65-79 ani.

Cancerul de pancreas este o afectiune in care celule anormale apar la nivelul tesutului pancreatic, iar acest proces de obicei apare si se dezvolta cu mult timp inainte ca simptomele sa apara.

Pancreasul este un organ localizat in abdomen, in spatele stomacului, care produce atat enzime digestive cat si insulina.


Mai exact pancreasul este format din 2 tipuri de tesuturi cu functionalitati diferite:
1) pancreasul exocrin - secreta enzime in tractul digestiv cu rol in digestia grasimilor si proteinelor;
2) pancreasul endocrin - secreta glucagon si insulina, hormoni cu rol in reglarea glicemiei.

Printre manifestarile clinice/ simptome frecvent intalnite in cancerul de pancreas ar fi urmatoarele:
- scaderea in greutate, inapetenta (scaderea poftei de mancare);
- icterul;
- pancreatita;
- tulburari ale metabolismului carbohidratilor;
- dureri abdominale sau dureri de spate;
- manifestari digestive (greata/ varsaturi/ diaree)- acestea apar de obicei atunci cand tumoarea blocheaza canalul pancreasului care se uneste cu canalul vezicii biliare, de unde rezulta absenta enzimelor necesare procesului de digestie.

* Totusi, aceste simptome pot fi cauzate si de multe alte afectiuni, fapt care ingreuneaza diagnosticare acestui tip de cancer.

Chiar daca mecanismul de producere al cancerului de pancreas nu este pe deplin inteles, exista studii care arata ca anumiti factori pot favoriza/ accelera procesul de dezvoltare al celulelor maligne.

Printre FACTORII RISC se regasesc urmatorii:

  • genetica;
  • fumatul;
  • varsta > 65 ani;
  • sexul- masculin;
  • obezitatea;
  • consumul ridicat de alcool/ alcoolismul;
  • consumul frecvent de carne rosie, carne procesata (tip mezel);
  • pancreatita cronica -creste riscul de adenocarcinom pancreatic;
  • diabetul zaharat.

Printre factorii care par sa ofere protectie regasim:

  • activitatea fizica (4 ore sau mai mult pe saptamana);
  • consumul de fructe (in special citrice);
  • consumul de legume;
  • consumul de cereale integrale;
  • curcumina si alte tipuri de flavonoide cu proprietati importante asupra starii de sanatate;
  • consumul de omega 3 - o alimentatie care asigura un aport crescut de grasimi tip omega 3 par sa inhibe proliferarea celulara si sa favorizeze procesul de apoptoza;
  • suplimentarea cu vitamina D - nu exista evidenta stiintifica ca ar oferi protectie in cazul cancerului de pancreas.

Un status proinflamator cronic la nivelul organismului si sanatatea microbiotei intestinale, de asemenea par sa aiba un efect asupra dezvoltarii acestei afectiuni.

!! Parodontoza este asociata cu cancerul de pancreas tot din cauza raspunsului inflamator sistemic crescut;
Infectia cu Helicobacter pylori care conduce la hipoclorhidrie, de asemenea pare sa favorizeze riscul acestei boli.

Altfel spus, toate recomandarile mentionate mai sus, ne incurajeaza sa adoptam un Stil de Viata Sanatos, echilibrat si starea de SANATATE sa fie cea mai importanta INVESTITIE a noastra!

Sa fiti sanatosi!

Flavia Manole ND, MSc
Expert Nutrigenetica
Programari la Brasov si mediul online: 0748 822 221  

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0