Recomandari dietetice in Hipotiroidism

Hipotiroidismul este cauzat de activitatea redusa a glandei tiroide si este o afectiune tot mai des intalnita.

De asemenea, prevalenta hipotiroidismului mai creste si odata cu inaintarea in varsta.

Aproximativ 95% din cauzele de hipotiroidism sunt cauzate de tiroidita Hashimoto.

Simptomele hipotiroidismului sunt multiple, iar acestea pot varia de la o persoana la alta, insa printre cele mai frecvent intalnite sunt urmatoarele:

 

  • constipatia;
  • oboseala;
  • cresterea in greutate;
  • caderea parului;
  • dereglari ale ciclului menstrual;
  • dureri musculare si/sau articulare, etc.

Hipotiroidismul netratat poate contribui la hipertensiune, dislipidemie, infertilitate, disfunctii neuromusculare, afectiuni cognitive, iar cresterea in greutate de obicei se datoreaza unei rate metabolice mai scazute, care poate sa varieze 15-40% in cazul pacientului netratat.

Tratamentul in hipotiroidism consta de obicei in tratamentul substitutiv cu hormoni tiroidieni, dozele fiind individualizate si recomandate de catre medicul endocrinolog.

Recomandarile dietetice in hipotiroidism:

  • alimentatia echilibrata in hipotiroidism este extrem de importanta pentru corectarea deficitului de vitamina D, B12, acid folic si Fier daca acestea sunt prezente;
  • de asemenea, hormonul tiroidian T3 are rol important in metabolismul vitaminei A, iar o alimentatie care vizeaza sanatatea glandei tiroide trebuie sa fie formata si din surse sanatoase de carotenoizi (ex.licopenul);
  • un aport optim de iod, zinc, cupru, seleniu si tirozina prezinta rol important in sanatatea glandei tiroide;
  • o buna perioada de timp, anumite alimente care contin substante goitrogene (varza/ broccoli/ conopida/ arahide/ soia, etc) si care pot sa interfere cu absorbtia iodului nu au fost recomandate in alimentatia pacientului cu hipotiroidism, insa prin prepararea termica acesti compusi sunt "inactivati" si pot fi inclusi intr-o alimentatie echilibrata;
    Deoarece cruciferele (varza/broccoli/ conopida/ etc) ofera protectie impotriva multor forme de cancer, excluderea lor din alimentatie nu este recomandata, iar ca si masura dietetica in acest caz se sugereaza cresterea aportului de iod in alimentatie prin consumul de lactate, peste si fructe mare.
    De asemenea, produsele din soia erau adesea pe lista de alimente nerecomandate in hipotiroidism, insa daca acestea se consuma la cel putin 4 ore dupa administrarea tratamentului nu par sa afecteze absorbtia hormonului tiroidian.
  • alte medicamente/suplimente care pot sa interfere cu absorbtia tratamentului de substitutie cu hormon tiroidian pot fi suplimentele cu Calciu, Fier, anumite medicamente antiacide.

Fiti buni cu voi si alegeti sanatatea!

 

Flavia Manole
Nutritionist Dietetician, MSC
Expert Nutrigenetica

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0