Suportul nutritional la pacientul oncologic

In cazul pacientului diagnosticat cu cancer mentinerea unei alimentatii echilibrate si cat mai sanatoase, este foarte importanta pentru posibilitatea continuarii schemei de tratament, prelungirea sperantei la viata si a managementului terapeutic.

Tratamentul antineoplazic consta in administrarea de medicamente foarte puternice (chimioterapie, radioterapie, etc), care nu numai ca distrug celulele maligne, dar afecteaza si tesuturile adiacente – sanatoase, rezultand o serie de efecte secundare, iar o dieta adecvata care sa poata oferi organismului combustibilul de care acesta are nevoie pentru vindecare si recuperare sunt de departe aspectele care surclaseaza.

Mai jos sunt prezentate cele mai frecvente efecte secundare intalnite in tratamentul bolii canceroase:

  • Constipatia
    Daca echipa medicala recomanda administrarea laxativelor, trebuie urmat sfatul, insa trebuie stiut faptul ca este mult mai usor de prevenit constipatia, decat sa fie tratata si tocmai din aceasta cauza alimentatia trebuie sa fie aliatul persoanelor in cauza. Se recomanda consumul de alimente care contin atat fibre solubile, dar si cele care contin fibre insolubile si sa nu uitam de consumul lichidelor pe parcursul intregii zile.
    Fibrele solubile se regasesc in alimente precum sunt urmatoarele: ovazul, fasolea uscata, seminte de in, portocala, mar, morcov, psyllium.
    Fibrele insolubile sunt prezente in alimente precum: grau integral, secara, quinoa, conopida, coaja fructelor si legumelor.
  • Greata si/sau senzatia de voma
    Daca sunt prezente senzatiile de greata, varsaturile, probabil ca in prima faza aceasta problema medicala trebuie atenuata cu ajutorul medicamentelor, iar urmatorul obiectiv sa fie indreptat spre consumul alimentelor potrivite.
    Se recomanda:
    - mancatul mai des si ciugulitul, astfel incat sa se evite golirea stomacului;
    - consumul de lichide/ bauturi care au la baza ghimbirul, pot combate senzatie de greata;
    - sunt indicate alimentele blande si moi (omleta, paine prajita, fulgi de ovaz, supa de pui cu taietei, biscuiti, orez usor condimentat);
    - nu se recomanda sa se manance in aceeasi camera in care s-a si gatit;
    - trebuie sa se evite mirosurile alimentare puternice.
  • Diareea
    In cazul diareei severe, se poate sa fie necesara medicatie, dar si alimentatia are un rol important, de asemenea.
    - se recomanda consumul de alimente care sunt bogate in fibre solubile, iar fibrele insolubile trebuiesc evitate;
    - se indica consumul de banane, orez alb, mucilagiu de orez, painea alba prajita, dar si consumul de alimente mai sarate precum sunt covrigeii/ biscuitii;
    - nu se recomanda bauturile cu continut de cofeina;
    - lichidele trebuiesc consumate pe parcursul intregii zile, cu inghitituri mici si de preferat intre mese.
  • Uscaciunea gurii/ gatului
    Chimioterapia poate fi responsabila de aceasta afectiune, iar consumul unor anumite alimente poate fi de mare ajutor:
    -sunt indicate alimentele moi si lichide (piureuri, supe calde, fulgii de ovaz, iaurt, budinca, fructe la conserva);
    -se recomanda evitarea alimentelor iritante/ acide (citricele, alimente crocante/uscate, cafea fierbinte, alcool, alimente care sunt greu de mestecat/ inghitit, cum este untul de arahide).
  • Lipsa poftei de mancare
    Se recomanda urmatoarele sfaturi nutritionale:
    - mese mici si dese;
    - incercarea unor noi retete care ajuta la restabilirea poftei de mancare;
    - consumul de lapte, iaurt, milkshake, unt de arahide, oua, legume, fructe, cereale integrale, supe, ceaiuri, sucuri naturale de fructe;
    - asezonarea mancarurilor cu diferite condimente care stimuleaza apetitul, cum ar fi nucsoara, feniculul, scortisoara, coriandrul;
    - servirea mesei intr-un ambient cat mai placut, cu familia sau prietenii.
  • Cresterea/scaderea in greutate
    Unii oameni obtin cresteri in greutate, deoarece mananca pe baza stresului sau anxietatii, iar altii pot experimenta opusul, cu scaderi semnificative in greutate, lipsa poftei de mancare, etc.
    Primirea unui astfel de diagnostic are un mare impact asupra psihicului, dar nu trebuie uitat faptul ca o greutate optima si o alimentatie cat mai variata, este un plus in fata oricarei probleme.

 Multa sanatate!


Cu drag,
Flavia

Flavia Manole
Nutritionist Dietetician, MSc
Expert Nutrigenetica si Nutritia dupa Genotip
Programari la Brasov : 0748 822 221

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
Maria
Buna seara, pentru un pacient oncologic cu cancer gastric- gastrectomie totala, mai are doar 7-10% din stomac, mai exista vreo sansa de intarire a organismului sau chiar ingrasare pentru a face fata mai usor chimioterapiei si radioterapiei?
Multumesc.