Importanta carbohidratilor in alimentatia zilnica

Aportul carbohidratilor in dieta noastra este deosebit de important si avem nevoie de acestia in fiecare zi.

De ce?

Pentru ca, acestia reprezinta sursa principala de energie pentru organism si buna functionare a organelor.
Sursele de amidon si fibre sunt importante pentru:

  • reglarea nivelului de zahar din sange;
  • previn utilizarea proteinelor in scop energetic;
  • ofera senzatie de satietate;
  • fibrele alimentare au un rol important in preventia bolilor de inima, a diferitelor forme de cancer, precum si in combaterea constipatiei.

Ce se intampla daca nu consumam suficienti carbohidrati?
Se poate produce o scadere a nivelului de zahar din sange -hipoglicemia, care este responsabila pentru starea de slabiciune sau lesin.
De asemenea, poate afecta capacitatea de concentrare, poti deveni chiar si mai irascibil/-a ...

Hipoglicemia reprezinta un risc major in cazul diabeticilor si a sportivilor.
Daca nu consumam suficienti carbohidrati, organismul nostru incepe sa foloseasca rezervele de grasime, dar repede va trece si la arderea tesutului muscular ( lucru care nu este de dorit ! ).

Cat de multi carbohidrati ar trebui sa consumam?
Aproximativ jumatate din consumul nostru zilnic de energie ar trebui sa provina din aportul hidratilor de carbon, insa depinde foarte tare si de ce fel de persoana suntem (foarte activa sau sedentara de exemplu).
Acestia pe langa faptul ca reprezinta o sursa importanta de energie, ofera organismului si alti nutrienti importanti cum ar fi: fierul, calciul, vitamine ale complexului B, etc.
Alegeti cat de des puteti variantele acestora in forma lor integrala.

Glucidele reprezinta o sursa de castig ponderal?
Noi primim energia in functie de modul in care alegem sa ne alimentam pe parcursul unei zile, si anume din carbohidrati, proteine, grasimi, alcool, etc. Oricare dintre acestea, consumate in cantitate mai mare decat este necesar vor fi transformate in tesut gras.

Ajuta dietele "low-carb" la scaderea in greutate?
Depinde...ce iti doresti :)
De exemplu, pe termen scurt acestea pot duce la efecte secundare cum ar fi constipatia, durerea de cap, respiratia urat mirositoare, greata, etc.
Pe termen lung, excluderea oricarei grupe alimentare din dieta noastra zilnica poate avea efecte nefaste asupra starii de sanatate.

Dietele sarace in carbohidrati tind sa fie mai bogate in grasimi (chiar si grasimi saturate-prin consumul ridicat de carne, branza, smantana, unt) care se recomanda sa fie limitate.
De asemenea, tot aceste diete pot limita consumul de fructe, legume si fibre, alimente care au un rol vital in starea de sanatate a individului, inclusiv in reducerea riscului de cancer.

Asadar, cere sfatul unui specialist in nutritie, creati impreuna un plan alimentar potrivit necesitatilor tale si nu uita ca moderatia este cheia!

Cu drag,
Flavia

Flavia Manole
Nutritionist Dietetician, MSc
Expert Nutrigenetica si Nutritia dupa Genotip

Programari la Brasov: 0748 822 221

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0