Cateva sfaturi de urmat privind alimentatia in sarcina

Daca va doriti sa deveniti mamici sau poate deja va pregatiti pentru acest lucru, eu vin in ajutorul vostru si va ofer cateva sfaturi nutritionale importante in perioada de sarcina.
Pentru inceput as dori sa subliniez faptul ca este extrem de important sa pornim in sarcina de la o greutate normala, pentru a evita diferite complicatii ce pot sa apara in urma unui cumul de kg in plus.

  • De exemplu, sunt studii care arata urmatoarele lucruri: 
    copiii care se nasc din mame care au suferit de obezitate in timpul sarcinii sunt la risc de 3 ori mai mare sa sufere si ei de obezitate de-a lungul vietii, comparativ cu copiii care au fost nascuti de mame normoponderale.
  • De asemenea, copiii care se nasc din mame care erau supraponderale in timpul sarcinii, sunt la risc de 2 ori mai mare sa sufere si ei de suprapondere de-a lungul vietii, comparativ cu copiii nascuti de mame cu o greutate normala;
    Studiul il puteti gasi AICI

Astfel, greutatea si alimentatia sanatoasa pe perioada sarcinii NU este un LUX, este o PRIORITATE !!!

O dieta corespunzatoare in sarcina este similara cu cea pentru o alimentatie sanatoasa (adica evitarea alimentelor procesate, E-uri, alcool, tutun, prajeli, grasimi hidrogenate, fast-food, bauturi racoritoare, etc.), DAR ar trebui sa ne indreptam atentia putin mai tare, asupra catorva macro- si micronutrienti.

Acestea fiind spuse, va enumar mai jos cateva reguli importante de urmat:
- in sarcina nu este recomandata restrictionarea calorica (curele de slabire), dar nici supraalimentarea (astfel ca nu vom manca cat pentru 2);
- necesarul de hidrati de carbon (glucide) si lipide ramane aproximativ acelasi, mai tare ar trebui sa va indreptati atentia asupra necesarului proteic (care va fi usor crescut +25 g/zi);
- sodiul- nu se recomanda restrictia severa de sodiu in cazul gravidei sanatoase (! atentie insa la sodiul ascuns in diferite alimente procesate, E-uri=glutamat de sodiu, benzoat de sodiu, sulfit de sodiu, etc);
- fierul- necesarul de fier este de 27 mg/zi, iar mai multe despre sursele alimentare de fier gasiti aici;
- calciul- necesarul de calciu in sarcina este de 1000-1200 mg/zi (1300 mg/zi pentru persoane cu varste mai mici de 19 ani);
- acidul folic- necesarul femeii insarcinate se situeaza intre 600-800 mcg/zi (de obicei sunt recomandate suplimentele cu acid folic);
- vitamina A- aport maxim de 1800 mcg/zi ( 6000 UI ) -efect teratogen; atentie si la E160 (caroteni de sinteza);
- acizii grasi Omega 3- se recomanda consumul de 2-3 portii de peste/ saptamana (atentie la macrou, rechin, peste spada, ton mare-se recomanda evitarea);
iodul- necesarul in sarcina este de 220 mcg/zi (surse alimentare importante sunt considerate alegele, pestii, dar si laptele sau iaurtul);
-necesarul hidric- este recomandata urmatoarea formula de calcul: 35 ml apa/kg corp;
-sportul- daca medicul nu a interzis efectuarea exercitiilor fizice, atunci sportul trebuie sa faca parte din rutina zilnica a viitoarei mamici.

! Iar pe langa cele mentionate mai sus doresc sa mai spun ca, dieta hipocalorica a mamei este asociata cu un risc crescut pentru cel mic de a dezvolta obezitate, rezistenta la insulina, afectiuni cardiovasculare.

De asemenea, consumul de fast-food poate fi un factor de risc in dezvoltarea simptomelor astmatice la copiii mici.

Asadar, eu va doresc numai sanatate, mamici cu burtici :)

Cu drag,
Flavia

Flavia Manole
Nutritionist-Dietetician, MSc
Pentru mai multe detalii APASA AICI

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0