Despre necesarul zilnic de fructe si legume

Cei mai multi dintre noi, nu indeplinim recomandarile pentru consumul de fructe si legume, de cel putin 5 portii/zi (in total aprox.400g/zi).

Pe langa faptul ca acestea sunt de-a dreptul gustoase, ele aduc si multe beneficii sanatatii.
Studiile arata ca, cei care consuma zilnic fructe si legume prezinta un risc mai scazut de a dezvolta diferite afectiuni precum: hipertensiune, obezitate, afectiuni cardiovasculare si anumite tipuri de cancer.

Dar, dupa cum spuneam mai sus, cu toate beneficiile prezentate prea putini indeplinesc “criteriile”.

Poate ca unii nu stim exact cat reprezinta o portie sau cu ce putem substitui o portie de fructe/ legume, dar iti voi prezenta mai jos cateva exemple:

In cazul fructelor o portie este echivalentul a aproximativ 80 g pentru oricare din urmatoarele:

  • banana, portocala, para, mar sau orice fruct de dimensiune asemanatoare;
  • 1/2 de grapefruit mare sau avocado;
  • 1 felie de pepene;
  • 2 prune/caise/kiwi;
  • 1 mana (10-12 buc) de struguri/ cirese;
  • 2 maini afine sau zmeura;
  • 1 lingura de fructe uscate.


Pentru 1 portie de legume (80-100g) ar trebui sa consumam:

  • 3 linguri pline de legume (proaspete, fierte, congelate-toate conteaza);
  • 3 linguri de mazare, fasole, linte (toate acestea contribuie la atingerea recomandarilor zilnice);
  • 1 bol de salata.

Cu ce putem substitui consumul unei singure portii de fructe/ legume?
Cu un pahar de 150 ml de suc natural 100%, proaspat stors, neindulcit, de fructe/legume, depinde ce preferi.
Dar, atentie sa nu facem din acest lucru un obicei, deoarece procesul de obtinere al acestuia, ne priveaza organismul de cantitatea de fibre pe care il contin in mod natural fructele si legumele.

*Cateva sfaturi:
-incearca sa consumi la fiecare masa cate 1-2 portii de vegetale si nu ezita sa le alegi chiar si pe post de gustare;
-nu exagera cu consumul fructelor, dar nici a fructelor uscate (sunt o sursa de zahar cu multe calorii);
-ai grija cum prepari legumele, in cazul in care iti doresti sa obtii o mancare gatita pe baza de legume, tehnica de preparare folosita va fi una dietetica ;
-profita de fructele si legumele de sezon si consuma o diversitate cat mai mare de culori in fiecare zi.

Cu drag,
Flavia

Flavia Manole, Nutritionist-Dietetician
Programari la Brasov si Fagaras: 0748 822 221 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0

Rulada de carne la cuptor

Pentru o varianta mai sanatoasa in ceea ce priveste inlocuirea mezelului din sandwich

Citeste mai departe
Hipertensiunea arteriala

Adoptarea unui stil de viata sanatos este un element esential in prevenirea hipertensiunii arteriale (HTA), iar daca ai fost deja diagnosticat/a trebuie sa stii ca, alimentatia sanatoasa are un rol deosebit de important in gestionarea bolii

Citeste mai departe